Kyckling-pot au feu med dragonolja | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Kyckling-pot au feu med dragonolja

Kyckling-pot au feu med dragonolja

Laga en god kyckling-pot au feu med dragonolja från stjärnkocken Björn Frantzéns kokbok för diabetiker.

Publicerat: 02 feb 2018
Dela:

Pot au feu har vi lagat i Sverige i över hundra år. Från början var det en buljongbaserad fransk gryta. Här är kryddan dragon, men det går att lägga i i stort sett vilken annan ört som helst. En pot au feu är god med potatis i.

12 kolhydrater/portion

Kryddpåse
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
20 g persiljestjälkar

Kyckling
1 hel kyckling
1 liter kycklingbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 gula lökar, halverade
2 morötter, i grova bitar
2 palsternackor, i grova bitar
1 liten purjolök, ansad och i grova bitar
1/2 vitlök
1/2 spetskålshuvud, i grova bitar

Dragonolja
2 dl neutral rapsolja
50 g babyspenat, sköljd och torkad
2 krukor dragon
flingsalt
citronsaft

Kryddpåse
Lägg kryddorna i en liten tepåse eller lägg dem i ett purjolöksblad och knyt ihop det med ett steksnöre.

Kyckling
Stycka kycklingen i 4 bitar, brösten ska sitta kvar på bröstbenet. Koka upp buljong och vin. Lägg i kycklingen. Sjud brösten utan lock tills de är klara, 20–30 minuter, ta upp dem och håll varma. Låren bör sjuda ungefär 1 timme. Sota under tiden löken i en torr gjutjärnspanna eller dylikt tills den fått bra med färg.

När det är ca 20 minuter kvar tillsätter du rotfrukter, lök och vitlök som får koka med. Tillsätt kålen när 10 minuter är kvar. Smaka av med flingsalt och några droppar citronsaft. Lägg i brösten och låt det bli ordentligt varmt.

Dragonolja
Värm oljan till 60 grader. Mixa olja, spenat och dragon (spara lite till garnering) i en blender på full effekt i ca 3 minuter till en grön olja. Sila oljan genom kaffefilter.

Servering
Lägg upp grytan i djupa tallrikar, ringla över olja och garnera med dragon.

1 portion innehåller ca 12 g kolhydrater, de kommer främst från rotfrukterna. Komplettera med potatis tillsammans med lök och rotfrukter.

 

 

Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se

Dela med sig:
×

Share this