Kyckling med rödbetssallad och fetaost samt en smarrig blåbärscheesecake!

Vi på Diabetes Wellness Sverige önskar dig en trevlig Kristi Himmelsfärdsdag och bjuder här på härliga recept inför helgen.
Kyckling med rödbetssallad och fetaost
Kokboken ”Bli blodsockersmart - Förebygg och påverka diabetes” är Kristina Anderssons tredje bok på temat diabetes. Kristinas filosofi är enkel. Det handlar om balans, kvalité och smarta val. Mer info om Kristina och hennes kokböcker hittar du här
1 portion
150 g kyckling
Soja, olja, salt och peppar till pensling
200 g kokta rödbetor
Ruccolasallad
30 g fetaost
½ msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
Grilla kycklingfilén i ugnen med stektermometer till ca 70 grader. Pensla gärna med lite soja, olja, salt och peppar strax innan den är klar. Skölj rödbetorna. Koka dem i vatten med lite salt i 20-25 minuter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med en kniv. Skär i klyftor. Lägg rucola och rödbetor på ett fat. Smula över fetaosten och lägg på kycklingen. Ringla över olja och vinäger.
Visste du att rödbetor kan motverka diabetes typ 2? Läs mer här.
Receptet är hämtat från kokboken ”Bli blodsockersmart - Förebygg och påverka diabetes”.
Foto: Bianca Brandon-Cox
Blåbärscheesecake
Underbar cheesecake med blåbär och mascarpone som bas. Mascarpone är en väldigt fet färskost (gjord på komjölk), som har en len och mjuk smak.
Botten:
20 gram smör
½ dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 msk riven kokos
½-1 msk sötströ
Fyllning:
50 gram blåbär (jag använder frysta)
50 gram mascarpone
1 ägg
½-1 msk sötströ
Instruktioner
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till bottnen och tryck ut i bottnen av en 12-cm springfrom. Förgrädda i ca 8 minuter.
Fyllning
Mixa samman alla ingredienser (tina bären om de är frysta). Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, eller tills cheesecaken blir fast.
Receptet är taget från http://bakasockerfritt.se/, skapad av Marja Folcke.