Kostnadsfri screening för diabetesrisk | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Kostnadsfri screening för diabetesrisk

Kostnadsfri screening för diabetesrisk

Om du har en släkting med typ 1-diabetes och är mellan 1 och 45 år har du möjlighet att se om även du är i riskzonen. 

Publicerat: 28 nov 2017
Dela:

Typ 1-diabetes har ärftliga inslag där sjukdomen är vanligare i vissa familjer. Ett barn som föds i Sverige har 1,5 procents risk att någon gång under livet insjukna i typ 1-diabetes. Har mamman sjukdomen ökar risken till tre procent och är pappan drabbad så är risken dubbelt så stor. Ett syskon till en person med typ 1-diabetes har åtta procents risk att insjukna.

TrialNet studien vill ta reda på vad som händer långt innan sjukdomen bryter ut. Flera år före sjukdomsdebuten finns varningssignaler i blodet. Det är autoantikroppar som signalerar att immunsystemet har börjat angripa de insulinproducerande cellerna. Om angreppet fullföljs är typ 1-diabetes ett faktum.

Autoantikroppspositiva släktingar till personer med typ 1-diabetes löper en ökad risk att insjukna. I screeningen behövs blodprov som analyseras för förekomst av autoantikroppar.

- I gengäld kommer deras diabetes att upptäckas mycket tidigare vilket förhindrar ett ofta dramatiskt och svårt insjuknande, säger Åke Lernmark, professor i diabetesforskning och huvudansvarig för TrialNet-studien i Sverige.

I Sverige finns det ca en kvarts miljon människor som är släkt med en person som har typ 1-diabetes och kan vara med i studien.
De som har autoantikroppar kommer att följas med mer regelbundna kontroller för att studera förloppet och tidigare upptäcka sjukdomen.

- Vi bekostar resa och boende för deltagare som behöver resa hit för kontroller en gång i halvåret, säger Ulrika Ulvenhag, forskningssjuksköterska på TrialNet- studien  Sverige.

Vuxna som inte har några autoantikroppar faller ur studien efter screeningprovet. Men på barn fortsätter kontrollerna.

- Vi följer barn upp till 18 år med årliga kontroller trots att de är negativa, eftersom vi vet att autoantikroppar kan komma vid ett senare tillfälle och att utvecklingen av typ 1-diabetes går mycket snabbare hos barn, fortsätter Ulrika Ulvenhag.

Villkoren man måste uppfylla för att delta i TrialNet-studien är följande:

- Deltagaren ska vara 1-45 år, det vill säga inte ha fyllt 46 år och ha förälder, syskon eller barn som har typ 1-diabetes.
- De som är 1-20 år, kan även ha mor-/farförälder, moster/morbror/faster/farbror, kusin, halvsyskon, eller syskonbarn som har typ 1-diabetes.
- Personen som har diabetes ska ha fått diagnosen när han/hon var 40 år eller yngre och behandling inom ett år.

Vill du delta - kontakta studiekoordinator Linda Ahlkvist eller forskningssjuksköterska Ulrika Ulvenhag.

E-post: trialnet@med.lu.se
Telefon: 040 - 39 19 15

Dela med sig:
×

Share this