Konsten att leva livet fullt ut med diabetes | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Konsten att leva livet fullt ut med diabetes

Konsten att leva livet fullt ut med diabetes

När Anders Forsberg var tre drabbades han av diabetes typ 1. Under åren har han rest och upplevt olika delar av världen där ingenting har hindrat honom för hans diabetes. I dag är han diabetescoach och vill hjälpa andra att få en bättre tillvaro.
 

Publicerat: 26 jan 2018
Kategori: Intervjuer
Dela:

Anders Forsberg 52 år, uppvuxen i Leksand men nu hemmahörande i Karlstad, blev diagnostiserad med diabetes typ 1 vid tre års ålder.

- När jag föddes så hade jag eksem över hela kroppen och fick cortisonsalva. När jag var tre fick jag bihåleinflammation, vilket jag tror kan ha varit en bidragande orsak till att min diabetes bröt ut, berättar Anders.

Ingen i hans släkt hade diabetes och på den tiden var man inte så insatt i sjukdomen.

- Det fanns inga blodsockermätare då, utan jag fick min första för hemmabruk när jag var 15 år.

Under hans första år som diabetiker gick han på kontroll var tredje månad och tog blodsockerprover. På den tiden tog man bara en spruta om dagen. Han minns då att känningarna var det som var värst och lärde sig i tidig ålder känna igen signalerna och lever fortfarande i tron om att han kommer bli lika gammal som alla andra.

- Jag går på mina kontroller och lägger ner mycket tid på att mitt liv ska vara bra, säger Anders.

Genom åren har han rest mycket i sina tidigare jobb och bott utomlands i flera antal länder.

- Jag har levt livet helt ut och inte låtit diabetesen hindrat mig.

Många tävlingar under årens lopp
Vid 16 års ålder fick han smärtor i benen när han sprang, som visade sig vara compartment syndrom. En sjukdom som han enkelt förklarar, när muskelhinnan blir för trång, vilket gjorde att han inte kunde springa. För tre år sedan opererade han sig och är i dag återställd, men har valt att låta bli löpning på grund av smärtan. Men han har inga problem att sätta sig på en mountainbike eller köra Halv-vättern.

Under åren har han hunnit med två Lidingölopp, sex Vätternrundor, sex Öppet spår, tio Vansbrosimningar och varit med i Team Diabetes Riders Halvvättern.

- I år kommer vi bli 40-50 personer på Halvvättern. Ett fantastiskt initiativ lett av Tommy Wallinder, fortsätter Anders.

Anders är själv initiativtagare till ett träningsläger för vuxna diabetiker som han startade i Karlstad hösten 2016. Träningslägret innehåller både föreläsningar samt aktiviteter både ute och inne och håller på i två och en halv dag. Som innebär många fysiska träningspass.

- När jag tränar ligger insulinet på samma nivå, och jag mår även psykiskt bättre då.

Flera tuffa år
Efter att för sex år sedan genomgått skilsmässa och att bli friställd på sitt jobb, samma vecka, bytte han jobb. På det nya jobbet blev han mobbad av sin chef och efter att stått ut i åtta månader och pådragit sig både falsk hjärtinfarkt och panikångest, sa han upp sig utan att ha ett nytt jobb.

Han träffade då coachen Andreas Kullberg som hjälpte honom mycket, bland annat hjälpte han Anders att stressa ner så att han till och med kunde minska sitt insulinintag med 25 procent. Efter att ha gått och funderat några månader efter sitt möte med Andreas så bestämde han sig för att han också skulle bli coach.

- Jag ville jobba som coach för andra diabetiker och hjälpa andra.

Så han gick en coachingutbildning i tre månader och startade i höstas upp sin coachingverksamhet, Diabetescoach.

Viktigt med rätt vård
Under åren har han blivit olika behandlad på olika vårdcentraler och sjukhus, där vissa instanser saknar förståelse för mental ohälsa. Under sina 50 år som diabetiker så har han ibland tvingats att bli upprörd för att få hjälp. Han framhåller att det borde finnas team på sjukhusen med en diabetescoach, läkare, sjuksköterska och dietist, där man skulle kunna få en komplett behandling och förståelse.

Han märker att många diabetiker börjar bli trötta och slitna och tror att det beror på att vi nuförtiden stressar så mycket, då blodsockret sjunker, vilket i sin tur ger ett dubbelt påslag på nervsystemet.

Inget har hindrat Anders
Under åren har Anders inte låtit något hindra honom. Vid några tillfällen har han dock fått ställa in något träningspass på grund av blodsockret, men samtidigt har han lärt sig att leva med det.

- Jag har lärt mig at hitta mina verktyg för min diabetes. Det är en reskamrat som jag alltid har med mig, tillägger Anders.

- Det finns inga begränsningar i vad du kan göra. Det gäller att hantera sina situationer och våga experimentera.

Samtidigt får han planera bättre.

- Det gäller att alltid vara förberedd på att något kan hända. Jag har alltid en plan A, B och C klar och har tänkt igenom allt tre gånger i olika perspektiv. Bara en diabetiker vet hur det är att vara diabetiker.

Undviker kolhydrater
När det gäller kosten så undviker han pasta och bröd och äter en kost bestående av en blandning mellan GI och stenålderskost.

- Jag försöker undvika kolhydrater som ger för snabba höjningar, förklarar han.

Hans alkoholkonsumtion är måttlig där han oftast väljer vin, men tar även en gin & tonic samt någon öl ibland. Hans Dexcom G4® Platinum, som han har haft sedan 2015, är ett fristående system för kontinuerlig glukosmätning (CGM) som mäter vävnadsglukos dygnet runt. Med en liten sensor under huden, tunn som ett hårstrå, skickar den signaler via en liten sändare till en mottagare där man på ett ögonblick ser sitt glukosvärde, samt en trendkurva som visar om sockret är på väg upp eller ner. Dexcom ger honom rapporter var femte minut. Själv kollar han cirka en gång i timmen.

Under åren har han haft lätt nedsatt känsel i fötterna och laseropererat sina ögonbottnar. Men nu mår han bra och är taggad att hjälpa andra diabetiker som har gått igenom liknande situationer som han själv under åren. Avslutningsvis använder han samma citat som handikappsimmaren Anders Olsson:

- Det finns inga gränser.

Anders har även skrivit en bok. Läs mer om den HÄR.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Mikael Granlund

Kategorie: Intervjuer
Dela med sig:
×

Share this