Kalvytterfilé med vitlökssky, sparris och rotsellerikräm | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Kalvytterfilé med vitlökssky, sparris och rotsellerikräm

Kalvytterfilé med vitlökssky, sparris och rotsellerikräm

Laga en härlig kalvytterfilé med vitlökssky och sparris, recept av matentreprenören Gunnar Frykfors.

Publicerat: 29 jun 2018
Dela:

4 personer

Kalv
800 g kalvytterfilé
1 knippe backtimjan
1 st vitlök
2 msk smör
salt och peppar.
olja
Putsa kalven. Stek köttet i stekpanna tillsammans med smör, olja, vitlök och backtimjan tills köttet har fått en gyllenbrun färg. Kör i ugn till innertemperatur 54 grader. Låt vila 5 minuter innan servering.

Vitlökssky
1 msk balsamvinäger
1 dl utspädd kalvfond
1 st vitlök
backtimjan
Koka upp allt och låt sjuda försiktigt i 30 minuter. Späd med vatten om skyn blir för tjock. Smaka av med lite citronsaft innan servering.

Rotsellerikräm
600 g rotselleri skalad
2 dl mjölk
2 dl grädde
100 g smör
Koka rotsellerin mjuk i mjölk och grädde. Sila bort vätskan och mixa sellerin slät med smör. Smaka av med salt och eventuellt lite vinäger.

Sparris
8 st grön sparris, skalad och skuren på nederkanten
50 g smör
salt
Stek sparrisen hastigt i smör innan servering, se till att den fortfarande är krispig och inte blir för mjuk. Salta efter smak.

Sotad lök
Dela löken på längden och stek i torr gjutjärnspanna tills löken har blivit ”sotad”. Plocka isär löken till båtar.


Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

Dela med sig:
×

Share this