Julig Jansson för diabetiker | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Julig Jansson för diabetiker

Julig Jansson för diabetiker

Som diabetiker räknar man kolhydrater och försöker hitta råvaror som har låga värden. Så varför inte byta ut potatisen i julens Janssons Frestelse till rotselleri istället och kunna njuta av en av julbordets favoriter.

Publicerat: 08 dec 2017
Dela:

Janssons frestelse på rotselleri

1 kg rotselleri
2 st gula lökar
smör
250 g ansjovisfilé (2 st burkar, spara spadet från en burk)
4 dl vispgrädde

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär rotsellerin i julienne (fina strimlor). Skala löken och skiva tunt.  Varva rotselleri, lök och ansjovis i en smord ugnsform tillsammans med lite salt och peppar. Sista lagret ska vara rotselleri. Häll över ansjovisspadet och sedan grädden. Grädda rätten i ugnen i cirka 1 timme tills den har fått fin färg på toppen.

- Anledningen till att jag använder rotselleri istället för potatis är för att kolhydratinnehållet är betydligt lägre än hos potatis. Med tanke på julbordets alla rätter är det bra att hålla nere kolhydrater i de rätter där det är möjligt, säger matentreprenören Gunnar Frykfors.

Kolhydrater per 100 g. Potatis: 19 g Rotselleri 4.6 g

- Potatisen har fått dåligt rykte för att den har högt GI, men den mättar å andra sidan väldigt bra i kokt form. Rotsellerin mättar mer och har ett lägre GI men ger mer fibrer och näring än potatisen, tillägger Gunnar.

Listan på hälsosamma rotfrukter med bra näringsinnehåll, bra mättnad och balanserad blodsockerpåverkan kan göras lång på rovor till exempel palsternacka, morot i olika färger, rödbeta och även rotsellerin som används i det här receptet. Som bonus har många rotfrukter väldigt låg miljöpåverkan (Källa: Liza Rosén, doktor i industriell näringslära och livsmedelskemi).

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

Foto: Madeleine Landley, Landleys kök

Dela med sig:
×

Share this