Julbord för diabetiker | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Julbord för diabetiker

Julbord för diabetiker

Nu när julen nalkas så ska du som diabetiker även kunna njuta av det läckra julbordet. Matentreprenören Gunnar Frykfors, typ 1-diabetiker sedan 2001, delar här med sig av goda recept till julbordet.

Publicerat: 13 dec 2018
Dela:

- Klassisk inlagd sill - en bra grundstart på just inläggning med ett klassiskt recept. Detta är en den mest klassiska inläggningen av sill och har säkert gjorts i flera hundra år.
- Jag har tvistat till den lite för att anpassa den till diabetiker, bland annat med äppelcidervinäger och honung då det är bättre för blodsockret, tillägger Gunnar.

Klassisk inlagd sill/Sillag för diabetiker (1-1-2)

1 kg minutsill
1 dl äppelcidervinäger
1 dl honung
2 dl vatten
2 tsk senapsfrön
1 st gul lök i skivor
6 st nejlikor
10 st krossade kryddpepparkorn
3 st lagerblad
morötter

Koka ihop kryddor, honung och vatten. Låt svalna och tillsätt sedan vinägern. Varva sill med lök och morötter. Slå på lagen och låt stå i ca 1-2 dygn för bästa resultat.

Denna lag går att använda som grund till alla sillinläggningar, det viktiga att tänka på är att sillen behöver ligga i lagen (i kylskåp) i minst 1-2 dagar för bästa resultat. Jag är lite osäker på hur honung beter sig rent konserveringsmässigt tillsammans med vinägern, så jag rekommenderar att man äter upp sillen inom ett par dagar.

En liten notis gällande skillnaden mellan ättika och vinäger. Kan vara tänkvärt när man lägger in, jag går på vinägern, precis som jag väljer smör framför margarin.
Ättika och vinäger innehåller båda ättiksyra som ger den sura smaken. Vinäger är en produkt som människan har tillverkat i årtusenden. Ättika eller ättiksprit är ren ättiksyra och vatten och tillverkas industriellt genom destillering av metanol (träsprit) eller acetylaldehyd som sedan omvandlas till ättiksyra.

Honung – bättre för blodsockret
Vanligt socker är negativt för hälsan och särskilt för diabetiker. I en indisk studie testade man om honung kunde vara bättre än socker för personer med nedsatt insulinkänslighet – ett förstadium till diabetes typ 2 som är mycket vanligt bland svenskar.
Men tänk på att även honung innehåller många kalorier så för mycket kan givetvis ge viktökning.
Fakta: ”Subjects with impaired glucose tolerance exhibit a high degree of tolerance to honey”. J Med Food. 2007 Sep;10 (3):473-8.


Gin, gurka och granskottssill

2 burkar sillfiléer
6 cl Gin (Helst Hendricks)
15 st granskott (finns konserverade i utvalda butiker)
2 st lagerblad
10 st enbär
5 st tunna skivor gurka
1 st silverlök

Lagen:
1 dl äppelcidervinäger
1 dl honung
2 dl vatten
2 tsk senapsfrön
6 st nejlikor
10 st krossade kryddpepparkorn
3 st lagerblad

Skala gurkan på längden med potatisskalare till tunna skivor.
Blanda ginen med lagen.
Varva sill, granskott, enbär, gurka, silverlök. Häll över lagen och låt stå i minst 24 timmar.

För att öka granskottssmaken ytterligare kan man göra en granskottssirap genom att varva egenplockade granskott med rörsocker och citron.

Granskott är fullproppade med C-vitaminer samt mineraler och har en lätt syrlig smak som passar bra till gin. Var försiktig med granskott om du är gravid eller har njurproblem.

Julig Jansson på rotselleri för diabetiker

Som diabetiker räknar man kolhydrater och försöker hitta råvaror som har låga värden. Så varför inte byta ut potatisen i julens Janssons Frestelse till rotselleri istället och kunna njuta av en av julbordets favoriter.

1 kg rotselleri
2 st gula lökar
smör
250 g ansjovisfilé (2 st burkar, spara spadet från en burk)
4 dl vispgrädde

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär rotsellerin i julienne (fina strimlor). Skala löken och skiva tunt.  Varva rotselleri, lök och ansjovis i en smord ugnsform tillsammans med lite salt och peppar. Sista lagret ska vara rotselleri. Häll över ansjovisspadet och sedan grädden. Grädda rätten i ugnen i cirka 1 timme tills den har fått fin färg på toppen.

- Anledningen till att jag använder rotselleri istället för potatis är för att kolhydratinnehållet är betydligt lägre än hos potatis. Med tanke på julbordets alla rätter är det bra att hålla nere kolhydrater i de rätter där det är möjligt, säger matentreprenören Gunnar Frykfors.

Kolhydrater per 100 g. Potatis: 19 g Rotselleri 4.6 g
- Potatisen har fått dåligt rykte för att den har högt GI, men den mättar å andra sidan väldigt bra i kokt form. Rotsellerin mättar mer och har ett lägre GI men ger mer fibrer och näring än potatisen, tillägger Gunnar.

Listan på hälsosamma rotfrukter med bra näringsinnehåll, bra mättnad och balanserad blodsockerpåverkan kan göras lång på rovor till exempel palsternacka, morot i olika färger, rödbeta och även rotsellerin som används i det här receptet. Som bonus har många rotfrukter väldigt låg miljöpåverkan (Källa: Liza Rosén, doktor i industriell näringslära och livsmedelskemi).

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

 

Dela med sig:
×

Share this