Publicerat 8 april 2019

Patrik Olsson fick sin diagnos typ 1-diabetes när han var fyra år. I dag är han 45 år och har varit blind sedan nio år tillbaka på grund av sin diabetes. Men han ger inte upp.
- Jag vill leva med min son som i dag är 11 år och förhoppningsvis träffa barnbarnen i framtiden, säger Patrik.

När Patrik Olsson var fyra år och mådde allmänt dåligt samt skrek för att han hade smärtor i kroppen, förstod föräldrarna att något inte stod rätt till. Vid ett sjukhusbesök kunde de konstatera att han hade diagnosen typ 1-diabetes. På den tiden hade utvecklingen inte kommit lika långt som i dag så utrustningen var annorlunda, där nålarna var tre gånger grövre och längre och togs i låret eller i skinkan. Han minns även att hans fingrar var helt sönderstuckna.
- Jag vet att jag bara ville springa och gömma mig när jag hörde hissen och vårdpersonalen skulle komma att ta sprutor på mig, fortsätter Patrik.
Under en månads tid fick han ligga på sjukhus, där föräldrarna fick lära sig hur de skulle ge honom sprutor, innan han fick komma hem. Inte förrän vid sex års ålder, när han skulle sova över hos mormor och morfar tog han sin första spruta med insulin själv.

Patrik växte upp i Skåne där han var rätt ensam om att ha diabetes vid så låg ålder. Han kom ihåg att det inte var förrän på högstadiet som han träffade en kille med diabetes typ 1 i en parallellklass. Under skolåldern var ändå lärare förstående och han fick följa med på olika aktiviteter förutom någon enstaka gång då han fick åka hem över natten. Han minns även att hans pappa fick följa med på en skolresa.
Vid flera tillfällen har Patrik hamnat i koma och varit tvungen att åka in akut på sjukhus. Han minns ett tillfälle vid åtta, tio års ålder då hans föräldrar hörde honom banka i väggen. Hans föräldrar vaknade, som tur var, då hans mamma förstod att han hade hamnat i insulinkoma.
- Pappa höll mig i sin famn och trodde att jag skulle dö då.
En upplevelse som har etsat sig fast hos Patrik som han inte vill att någon annan ska behöva få uppleva.

Flickvännen gick bort vid 36 års ålder
Förutom Patrik, är det bara hans moster som haft diabetes, samt hans flickvän, som gick bort i sviterna av sin diabetes för fyra år sedan.
Hans moster fick graviditetsdiabetes som efter graviditeten blev typ 1-diabetes, vilket är väldigt ovanligt. Hans mosters njurar la av, trots dialys, och hon gick bort vid 65 års ålder.
Hans dåvarande flickvän Marie hade även hon haft diabetes typ 1 sedan fyra års ålder och blev multisjuk under sin livstid med ett flertal olika komplikationer där nästan allt i kroppen slutade att fungera. I och med att hon hade svår diabetes fick hon möjligheten att få transplanterat Langerhanska öar vid tre tillfällen så att hon slapp ta insulin. Men tyvärr så slog njurarna ut och hon fick gå på dialys. Hon fick namnet ”Gladiatorn” inom forskningen. Hon gjorde en njurtransplantation och var därefter tvungen att göra en till. Det var vid den andra operationen som kroppen inte ville starta upp igen, och hon gick bort i augusti 2015, blott 38 år gammal i sviterna av sin diabetes.
- Jag fick bara ett telefonsamtal där de berättade att Marie var död, förklarar Patrik med rörd röst.
Han tog dödsfallet väldigt hårt och insåg att alla läkares och dietisters råd att ”ta insulin och ät vad du vill” inte var allt för tillförlitliga rekommendationer och började intressera sig mer för vad han stoppade i sig.

- Kosten har jättestor betydelse. Håll nere kolhydrater som påverkar blodsockret. Välj osmältbara fibrer och resistentstärkelse stället.
Under Maries tid hade Patrik även startat upp Smarta Diabetiker och lovade henne vid hennes dödsbädd att han skulle göra en kokbok. Först kom ”Låt bönor förändra ditt liv” som han skrev tillsammans med typ 2-diabetikern Lars-Erik Litsfeldt, som blev den 15:e mest sålda boken på Adlibris under 2017. Boken har nu även fått en efterföljare i form av en kokbok som de givit ut tillsammans med kocken Birgitta Höglund och är nu i sin klass Sveriges bidrag i VM i kokböcker i Macao i juli.

Blind sedan nio år tillbaka
Livet har ändå gått vidare för Patrik trots flickvännens bortgång, där han har varit flitig motionär och jobbat som bland annat som svetsare, fordonsmekaniker och laboratorietekniker. Tyvärr fick han dock sluta jobba för nio år sedan då han blev blind på båda ögonen på grund av sviterna av hans diabetes. Det började med ögonkomplikationer redan i 20-års ålder, med flera laserbehandlingar. Men till slut blev näthinnan så ärrad av alla laserbehandlingar så vid 36 års ålder blev han helt blind.
- Men jag har fortfarande glimten i ögat, säger han skämtsamt.
Sin son, Jonathan, som är elva år, har han bara sett till han var två år. Men sonen får honom ändå att leva vidare och inte tappa hoppet.
- Tack vare Jonathan är jag där jag är i dag. Jag vill leva med min son och förhoppningsvis träffa mina barnbarn i framtiden.
Så livsgnistan finns där trots hans motgångar i livet. Annars har han klarat sig rätt bra från andra komplikationer, förutom ett lillfinger som höll på att ruttna bort. 

För ett år sedan hade han en hjärtförstoring men med hjälp av kolhydratsnål ketogen kost, och tillskott av resistent stärkelse från bland annat bönor, där kroppen bränner fett istället för kolhydrater, är hjärtproblemet nu helt borta. Några månader efter Maries bortgång träffade han Mia, som han aldrig har sett, som har varit hans stöd i livet. I dag är Mia, sonen Jonathan och labradoren Vanda Patriks trygghet i livet som gör att han orkar kämpa vidare.
- Jag har även mina föräldrar att tacka för att de ställt upp på ett vettigt sätt för mig genom livet. De har stöttat mig till 110 procent och gör det även fortfarande.

Ett till två mål mat om dagen
När han träffade Mia vägde hon 100 kilo, som tidigare hade vägt över 120 kilo, men genom att ändra sin kost gick hon ner totalt 70 kilo. Så numera är de båda två mycket kostmedvetna.
- Äter du tre skivor vitt bröd så går ditt blodsocker upp, men tillsätter du bönor, förutom vita, så ändras inte blodsockret. Ju mindre kolhydrater desto mindre svängningar vilket gör att du behöver mindre insulin. Bönor påverkar blodsockret minimalt, berättar Patrik.
Patrik menar att man ska äta riktig mat och tillsätta magnesium och omega-3 om man inte får i sig det i sin kost.
- Välj gärna syrade grönsaker och kimchi. Jag gör även en egen kefir.
Patrik själv gick ner 26 kilo på två och en halv månad, genom att ta bort bröd, potatis, ris och pasta och fick samtidigt minska sitt insulin.
- Jag klarar mig utan mitt snabbinsulin i dag, men tar fortfarande mitt långtidsverkande insulin.

Hur ser då Patriks intag av kost ut i dag?
- Jag äter ingen frukost. Vid ett halv två kan det bli fyra ägg och en kanna kaffe samt kikärtor och bönor. Vid fyra, fem-tiden en köttbit med grönsaker som broccoli, blomkål och bönpasta. Eller så blir det en bit fisk. Men egentligen äter jag bara när jag är hungrig.
Han menar att om man äter mer sällan och bra mat så påverkar det inte blodsockret negativt, vilket gör att man inte behöver ta så mycket insulin, vilket i sig inte blir några svängningar i blodsockret.
I dag kan han ha 3,2 i blodsockervärde när han vaknar och 5-6 efter äggen och kaffet.
- Jag äter bara ett till två mål om dagen och har ett stabilt blodsockervärde, vilket gör att jag behöver ta minimalt med insulin.
Han menar att man ska ta sig en fundering över och tänka på vad man äter, istället för att äta det du vill och ta insulin regelbundet.
- Är det värt att chansa och offra att man kan bli blind eller dö i förtid?

Patrik dricker ingen juice och äter inga frukter. Istället väljer han kikärtor eller ett ägg. Läsk, bullar, kakor och godis finns absolut inte på hans intagslista.
- Mormor bakade sockerfria kakor, men vetemjölet påverkar ju också blodsockret.
Smör, kokos- och kallpressad olivolja använder han ofta i sin matlagning och väljer noggrant sina grönsakers ursprung. Det blir mycket avokado och tomater, men inte från Holland och inte körsbärstomater.

År 2011 vägde han 110 kilo och i dag 86.
- Det är viktigt att man håller vikten. Var vill du komma och var står du i livet?  Alla som vill förändra sitt liv med kosten är välkomna till Smarta diabetiker. Bara genom att ändra kosten så kan du må så mycket bättre. Med Smarta diabetiker vill jag inspirera och hjälpa andra och minska riskerna för komplikationer.

”Ingenting är omöjligt”
Med dagens teknik så har Patrik i dag en Dexcom där Mia och hans mamma har möjlighet att följa hans blodsockerkurva var femte minut på sina mobiler.
- Min sambo och mina föräldrar kan följa mitt blodsocker i sina telefoner i dag. Vilket är en trygghet för mig.
Förutom Mia och hans föräldrar så är labradoren Vanda Patriks trygghet. Ledarhunden följer honom troget och har funnits vid Patriks sida i fem år.
Vanda har blivit Patriks trygghet och ser till att han kommer ut på promenader. Han har till och med sagt upp sitt gymkort. På fritiden åker han och Mia gärna ut och campar samt har börjat fiska. Under tiden som han levde med Marie startade han Smarta Diabetiker, och i dag underhåller Patrik sin hemsida smartadiabetiker.se, håller föreläsningar om diabetes, har Facebookgruppen Team Blindstyre samt är DJ på olika klubbar.
- Jag kommer ihåg när två tjejer hade stått länge vid mitt DJ-bås och ville önska en låt, då de inte visste att jag vara blind. Men när de fick reda på det gick det ett sus genom hela lokalen, ”Diskjockeyn är blind”.

För Patrik är allt möjligt. Han är en riktig kämpe, där hans glädje smittar av sig och hans brinnande intresse för att hjälpa andra. Han har även fullföljt Tough Viking med sin vän och ledsagare Fredrik, en åtta kilometer lång militärisk hinderbana, med utmanande hinder.
- Ingenting är omöjligt. Allt går utom tennsoldater och bollar, för de rullar, avslutar Patrik.  

Läs mer om Smarta diabetiker HÄR
Team blindstyre på Facebook
Här kan du beställa Patriks bok

Text: Ann Fogelberg
Foto: Maria Ahlberg och privat