Ingefärs- och vitlökskycklingspett, rödkål, broccoli, pinjenötter och aioli med gurkmeja | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Ingefärs- och vitlökskycklingspett, rödkål, broccoli, pinjenötter och aioli med gurkmeja

Ingefärs- och vitlökskycklingspett, rödkål, broccoli, pinjenötter och aioli med gurkmeja

Tillaga goda ingefärs- och vitlökskycklingspett med rödkål, broccoli, pinjenötter från stjärnkocken Björn Frantzéns kokbok för diabetiker.

Publicerat: 17 nov 2017
Dela:

10 kolhydrater/portion

Kyckling
600 g kycklinglår, skinn- och benfria
1 msk neutral rapsolja
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
2 msk agavehonung
2 msk mörk soja
1 msk ljus vinäger
1 chilifrukt med kärnor, skivad

Grönsaker
1 broccoli, i buketter
1 msk olivolja
2 msk Kikkomansoja
200 g rödkål, tunt strimlad och lagd
i isvatten
50 g vattenkrasse
1 dl pinjenötter, rostade

Aioli med gurkmeja
1/2 msk gurkmeja
1 dl neutral rapsolja
1/2 citron
1 äggula

salt
flingsalt

Kyckling
Koka ihop alla ingredienser utom kycklingen tills hälften återstår och du har en glace. Skär kycklingen i mindre bitar och marinera i glacen minst 30 minuter, eller gärna över natten. Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla eller stek dem tills de är färdiga, kontrollera att innertemperaturen blir mellan 65–68 grader. Pensla med glacen under tillagningen. När kycklingen är färdig, koka upp glacen som är kvar och pensla på kycklingen. Krydda med flingsalt.

Grönsaker
Råstek broccolin i en het panna i olivoljan. Den ska bli sotad på ytan och knappt klar i mitten. Tillsätt sojan och låt den precis bara koka in i broccolin. Häll av vattnet från kålen och torka den torr. Blanda broccoli, kål och vattenkrasse.

Aioli med gurkmeja
Fräs gurkmejan i lite av oljan för att få ut smaken och färgen. Stek citronen i en torr panna på snittytan så att den blir ordentligt karamelliserad.

Mixa äggula, gurkmeja och lite av saften från den stekta citronen i en matberedare. Tillsätt oljan pö om pö medan matberedaren går så att det blir en emulsion, mot slutet
kan du hälla i mer olja åt gången. Smaka av med citronsaft och salt.

Servering
Strö nötterna över grönsakerna. Servera kycklingspetten och grönsakerna med aiolin.

1 portion innehåller ca 10 g kolhydrater, de kommer främst från honungen och rödkålen, komplettera gärna med råris.

Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se

Dela med sig:
×

Share this