Hel citronkyckling i ugn

Underbart smakrik och saftig kyckling! Receptet är taget ur kokboken "Sockerfria kokboken: 111 enkla och läckra recept" skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström. Boken kan du köpa här.
4-5 portioner
1 hel kyckling (hellre över än under 1 kilo)
Salt
1 citron, skalet och saften
4 vitlöksklyftor
2 tsk Herbes de Provence (fransk torkad örtblandning)
½ kruka färsk timjan
100 g smör
Peppar
Sätt ugnen på 180-200 grader.
Gnid in kycklingen med salt både inuti och utanpå.
Riv citronskalet och lägg det åt sida.
Droppa saft från citronen både inuti och utanpå kycklingen, skär sedan resten av citronen i klyftor och lägg in i kycklingen tillsammans med två halverade och skalade vitlöksklyftor och lite Herbes de Provence.
Pressa de andra 2 vitlöksklyftorna. Hacka timjan.
Blanda en röra av smör, rivet citronskal, de två pressade vitlöksklyftorna och hackad timjan. Pensla röran runt hela kycklingen. Dra några varv med pepparkvarnen över.
Lägg kycklingen direkt på ett galler över en långpanna i ugnen. Häll lite vatten i långpannan.
Räkna med ungefär en timme i ugnen och vänd gärna på kycklingen efter halva tiden. Testa genom att böja lite vid låret tills det sipprar ut köttsaft – om den är genomskinlig är kycklingen färdig.
Läs även vår intervju med Bitten Jonsson HÄR.
Läs även Så farligt är socker.