Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Gratis blodsockertest på nio apotek

Gratis blodsockertest på nio apotek

På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer nio apotek i Sverige ha gratis blodsockertest. För andra året i rad kommer Diabetes Wellness Sverige i samarbete med Apoteket erbjuda kostnadsfritt blodsockertest för att se om du har diabetes eller är i riskzonen.

Publicerade: nov 10, 2017
Dela med sig:

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där diabetes typ 2 ökar mest. En av tre är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. För andra året i rad samarbetar Diabetes Wellness Sverige med Apoteket runt om i Sverige. I år är det nio apotek från Piteå i norr till Göteborg i söder som erbjuder en gratis diabeteskontroll på Världsdiabetesdagen den 14 november. Bland de som testade sitt blodsocker förra året visade 5 % att de hade pre-diabetes eller utvecklad diabetes. 

– Att hålla koll på sitt blodsocker är viktigt. Genom att testa sitt blodsocker är det enkelt att se om en person ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Genom förändrade kost- och motionsvanor kan man minska risken för sjukdomen, säger Cecilia Drott, ansvarig för hälsotjänster på Apoteket.

Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla diabetes.

- Vi vill öka medvetenheten om sjukdomen och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få diabetes 2 genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Det är viktigt att lyfta upp folksjukdomen diabetes som ökar världen över, där många personer i dag går med för höga värden utan att vara medvetna om det. Risken att insjukna ökar också ju äldre du blir.

- Vi kan fånga upp kunder som ligger i riskzonen och hänvisa dem till vården om det behövs. Vi kan också ge råd om goda levnadsvanor, tillägger Cecilia Drott.

På följande nio apotek har du möjlighet att testa dig gratis mellan kl 10-15 på Världsdiabetesdagen, tisdagen den 14 november:
Apoteket C W Scheele, Stockholm
Apoteket Sjöhästen, Västerhaninge
Apoteket Kista Galleria, Kista
Apoteket Nova, Huddinge
Apoteket Korsvägen 1, Göteborg
Apoteket Backaplan, Göteborg
Apoteket Kronan, Ljungby
Apoteket Renen, Piteå
Apoteket Engelbrekt, Falun

För ytterligare information: 
Cecilia Drott, ansvarig för hälsotjänster Apoteket, Apotekets pressjour 010-447 52 00
Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig, Diabetes Wellness Sverige, 0707-15 99 85.

Dela med sig: