Gott Nytt År med recepttips till nyår | Diabetes Wellness Sverige Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Gott Nytt År med recepttips till nyår

Gott Nytt År med recepttips till nyår

Vi på Diabetes Wellness Sverige tackar för i år och önskar Dig ett riktigt Gott Nytt År och bjuder på härliga recept av matentreprenören Gunnar Frykfors till nyårsafton.

Publicerade: dec 28, 2018
Dela med sig:

Konfiterad gös med vitvinsskum, forellrom och bakad gulbeta
4 pers

2 st gösfilé med skinn
6 dl olivolja
2 dl matolja
1 tsk salt
citronsaft och cest

Putsa filéerna och salta lätt, skär två bitar per filé. Fyll en ugnsfast form med olivolja, matolja, citronsaft och cest. Smaka upp med salt, värm ugnen till 120 grader celsius och när oljan är varm, lägg i fisken och låt ligga kvar tills det har svalnat. Kärntemp på ungefär 42-45 grader celsius.

Gulbeta
2 st gulbetor
salt och olivolja

Skala och klyfta gulbetorna. Lägg på en ugnsfast form tillsammans med lite olivolja och salt. Baka av i ugn på 180 grader celsius i cirka 20 minuter.

Hjärtmussla
400 g hjärtmusslor eller vongolemussla
2 dl vitt vin
1 msk smör
salt
Skölj musslorna under kallt vatten, avlägsna musslor som är stänga eller som inte reagerar när man knackar dem. Koka upp det vita vinet tillsammans med smör och salt efter smak. Koka musslorna under lock i cirka 1,5-2 minuter. Sila av och avlägsna musslor som inte är öppnade. Koka musslorna innan servering så att de håller värmen.

Vitvinsskum
Vitt vin från musselkoket
2 dl grädde
Koka ner vinet från musslorna till hälften, tillsätt grädde och koka utan lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt. Mixa med stavmixer till ett skum. Tillsätt lite extra grädde innan mixning för bästa resultat.

Garnering
60 gr forellrom
1 ask persiljekrasse
Toppa med forellrom och persiljekrasse strax innan servering.

Tartar på oxe med persiljekräm och krispig potatis.
10 personer

Tartaren
50 g oxfilé per person
2 schalottenlökar
några nypor chili espelette
2 morötter
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
en skvätt olja

Skär köttet i små och jämna kuber.
Hacka schalottenlöken väldigt fint.
Hacka även moroten i samma storlek som du hackade köttet, alltså väldigt smått i jämna fina kuber.
Skala vitlöken och mixa den med 2 matskedar olja.
Ta en passande bunke och blanda alla ingredienserna i, utom vitlök, salt, chili och pepparn (smaka av med i efterhand) – lite i taget och sedan rör du om köttet ordentligt.

Persiljekräm
4 äggulor
drygt 1 liter matolja
salt
schalottenlöksvinäger
1 knippe persilja

Riv ner persiljan grovt, mixa kraftigt med matolja i en kannmixer tills den släpper all sin gröna färg. Sila av den.
Vispa upp äggulan kraftigt och tillsätt under tiden persiljeolja med en jämn, fin och liten stråle tills den tjocknar och blir en tjock grön kräm.
Smaka upp med salt och schalottenlöksvinäger.

Potatischips
Cirka 10 potatisar
Vatten
Salt
Frityrolja

Skiva potatisen lövtunt på mandolin, nästan så du kan se igenom den. Lägg potatisen i ordentligt saltat vatten, cirka 10 minuter, tills stärkelsen släpper. Fritera på 165 grader. Låt rinna av på hushållspapper.
Forma tartaren till runda puckar, klicka på persiljekrämen och garnera med potatischipsen.

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

Dela med sig: