God Jul med härligt recept | Diabetes Wellness Sverige Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

God Jul med härligt recept

God Jul med härligt recept

Dan före dan före dan före dopparedan passar vi på att önska Dig en riktigt God Jul från oss på Diabetes Wellness Sverige. Vi bjuder även på ett härligt sista minuten recept av matentreprenören Gunnar Frykfors.

Publicerade: dec 21, 2018
Dela med sig:

Köttbullar med utsökt rödkålssallad för diabetiker

Några av de klassiska rätterna på julbordet är sillen, skinkan och köttbullarna. Som diabetiker ska du också kunna njuta av de olika rätterna så klart. Denna gång delar matentreprenören Gunnar Frykfors med sig av ett recept på juliga köttbullar och en utsökt rödkålssallad med äpple och pekannötter anpassad för diabetiker.

Köttbullen som introducerades på 1700-talet har avnjutits året runt, inte bara på julen, påsken och midsommar där kryddorna varieras utifrån årstid. Detta juliga köttbullsrecept av Gunnar Frykfors kan serveras förslagsvis tillsammans med lingon eller till en fräsch rödkålssallad.

Köttbullar (4 portioner)

300 g nötfärs
300 g fläskfärs
2 dl vispgrädde
1 st gul lök
1 msk smör
1 st ägg
1, 5 tsk salt
2 krm kryddpeppar
2 msk smör till stekning

Skala och finhacka lök. Stek den mjuk i lite smör så att den får lite färg. Blanda färserna med löken, grädden, ägget och smaksätt med salt och kryddpeppar (byt ut mot svartpeppar om ni vill ha det lite mindre ”juligare”). Forma små bollar och bryn på hög värme i smör i en stekpanna. Ställ in i ugnen på 100 grader i ca 5 min eller låt gå på eftervärme på spisen i ca 5 minuter.

Gunnar har valt att göra sina köttbullar med blandfärs, men det går naturligtvis med endast nötfärs, fläskfärs eller viltfärs, allt efter smak och utbud. Han har även grädde i färsen för att göra den lite fetare för att kompensera andra tillbehör som t ex lingon eller pressgurka som kan vara lite sötare och som har snabbare kolhydrater.
- Jag har även skippat ströbrödet då grädden och ägget binder tillräckligt och jag tycker att köttbullarna blir saftigare då, säger Gunnar.

Rödkål med äpplen och pekannötter (4 portioner)

1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
300 g rödkål
2 st äpplen (röda)
50 g pekannötter

Strimla rödkål och skölj den. Skölj och klyfta äpplena i tunna klyftor. Hacka pekannötterna lite grovt.
Blanda olivolja, äppelcidervinäger, senap, salt och peppar. (Lägg till 1 dl majonnäs om du vill ha den krämigare).
Blanda alla ingredienser i en skål och toppa med pekannötterna.

Det här receptet kanske inte påminner om den rödkålssallad du är van vid på julbordet där kålen kokas.
- Den råa kålen som inte kokas innehåller mer vitaminer och fibrer och låter magen få jobba lite mer. Den är även syrligt fräsch som lättar upp det hela med tanke på alla ”tunga” rätter på julbordet. Kålväxter innehåller massor av vitaminer, främst C-vitamin men även a-vitamin, kalcium och järn, tillägger Gunnar.

Kolhydrater per 100 g - 4,7 g


Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.


 

Dela med sig: