Citrongravad gös med saffranskräm, syrad gurka, fänkål och äpple | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Citrongravad gös med saffranskräm, syrad gurka, fänkål och äpple

Citrongravad gös med saffranskräm, syrad gurka, fänkål  och äpple

Tillaga en smakrik gös med saffranskräm, recept av matentreprenören Gunnar Frykfors.

Publicerat: 26 jan 2018
Dela:

4 pers

Ingredienser:
2 st gösfile med skinn
1 st citron, citroncest samt juice
3 msk socker
1 msk salt
2 dl färskost
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar från kvarn
1 g saffran
½ st gurka

1-2-3 lag:
1 knippe dill
1 st fänkål
1 st höstäpple
3 dl matolja
1 msk smör

Lagen 1-2-2:
1 dl äppelcidervinäger
1 dl honung
2 dl vatten
3 st lagerblad

Koka ihop kryddor, honung och vatten. Låt svalna och tillsätt sedan vinägern.
Blanda socker, salt och citroncest, gnid in gösen på båda sidor och häll över citronsaften, lägg köttsidan neråt på ett fat och lägg i kylen cirka en timme. Vid servering, skär gösen snett i tunna skivor. Hyvla gurkan och lägg i 1-2-3 lagen, låt stå svalt i ca 1 timme. Kör färskosten i en blender tillsammans med vinäger och saffran tills den får en fin gul färg, lägg eventuellt till lite grädde om konsistensen är för tjock, lägg över i spritspåse. Spara lite av dillen till garnering. Värm matolja till 60 grader celsius och tillsätt dillen, kör i blender i minst 10 minuter eller tills oljan har tagit färg. Häll över i pipflaska. Hyvla fänkålen med en mandolin och lägg i kallt vatten gärna med is. Garnera innan servering med den hyvlade fänkålen.
Tärna eller skiva höstäpplet och stek hastigt i lite smör precis innan servering.

Sockret och 1-2-3 lag går att byta ut till 1-2-2-lagen. Den här rätten har få kolhydrater men mycket protein. Det går även bra att endast rimma gösen om man vill ha den mindre söt.

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

Dela med sig:
×

Share this