Ärtiga fredagstortillas | Diabetes Wellness Sverige Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Ärtiga fredagstortillas

Ärtiga fredagstortillas

Frasiga ärtbiffar som påminner om falafel i smaken, men som görs på okokta gula ärter i stället för kikärter. Bjud med tortillabröd, sallad och guacamole och du har en nyttig och fräsch vegetarisk rätt som funkar utmärkt till fredagsmyset i stället för tacos. 

Publicerade: apr 26, 2019
Dela med sig:

4 portioner

Ingredienser

Ärtbiffar

  • 250 g torkade gula ärter
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 dl hackad mynta
  • rapsolja till stekning

Tillbehör

  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili (t ex spansk peppar)
  • 3 avokador
  • färskpressad juice av 1/2 lime
  • 1/2 kruka hackad färsk koriander
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 8 tortillabröd
  • 1 strimlad romansallad

Gör så här

  • Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet.
  • Starta timer
  • Skala och hacka lök och vitlök. 
  • Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt citronskal, spiskummin och mynta. Blanda väl. 
  • Forma smeten till 8 biffar (för 4 portioner). 
  • Skiva tomaterna. Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och mosa lätt.
  • Blanda avokadon med chili, limejuice, koriander, salt och peppar.
  • Stek ärtbiffarna gyllenbruna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de får fin färg, 3-4 minuter per sida. Bjud med tillbehören.

Receptet är taget från ICA.se 

Dela med sig: