Ärtiga fredagstortillas

Frasiga ärtbiffar som påminner om falafel i smaken, men som görs på okokta gula ärter i stället för kikärter. Bjud med tortillabröd, sallad och guacamole och du har en nyttig och fräsch vegetarisk rätt som funkar utmärkt till fredagsmyset i stället för tacos.
Publicerat:
26 apr 2019
Kategori:
Recept
Dela:
4 portioner
Ingredienser
Ärtbiffar
- 250 g torkade gula ärter
- 1/2 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad persilja
- 1/2 msk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk finrivet citronskal
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 dl hackad mynta
- rapsolja till stekning
Tillbehör
- 2 tomater
- 1 rödlök
- 1 röd chili (t ex spansk peppar)
- 3 avokador
- färskpressad juice av 1/2 lime
- 1/2 kruka hackad färsk koriander
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 8 tortillabröd
- 1 strimlad romansallad
Gör så här
- Blötlägg ärterna minst 12 timmar. Häll av vattnet.
- Starta timer
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt citronskal, spiskummin och mynta. Blanda väl.
- Forma smeten till 8 biffar (för 4 portioner).
- Skiva tomaterna. Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och mosa lätt.
- Blanda avokadon med chili, limejuice, koriander, salt och peppar.
- Stek ärtbiffarna gyllenbruna i rikligt med olja i en het stekpanna tills de får fin färg, 3-4 minuter per sida. Bjud med tillbehören.
Receptet är taget från ICA.se
Kategorie:
Recept
Dela med sig: