Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Alkohol och diabetes

Alkohol och diabetes

God mat och dryck är några av livets höjdpunkter. Har du diabetes 1 ska du självklart kunna ta del av detta också även om det ibland kräver en del planering och förberedelser. Är du bortbjuden på middag, kontakta gärna de som bjuder in till fest och fråga vilken mat som ska serveras så att du kan dosera rätt mängd insulin. Gällande alkohol så är det viktigt att känna till vad som händer i kroppen vid intagandet och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulininkänningen.

Publicerade: okt 10, 2017
Dela med sig:

Det är alltid trevligt med god mat och dryck, men det gäller att ha koll på ditt blodsocker vid intagandet av alkohol.
Levern har bland annat till uppgift att bryta ner alkoholen som oftast ingår vid en festmåltid. Till vardags skickar levern ut lagrat glukos (socker), kroppens bränsle, när kroppens halt av blodsocker sjunker. När alkoholen cirkulerar i kroppen fungerar inte systemet som vanligt. Då är levern istället upptagen med att bryta ner alkoholen och kan inte frisätta socker för att höja blodsockernivåerna, vilket innebär att du kan få en insulinkänning. En av alkoholens effekter är just att den hämmar leverns förmåga att bilda socker. Så länge det finns socker kvar i vårt glykogenförråd (sockerförråd) så kan levern frisätta detta socker, men när det är slut ökar risken för att få lågt blodsocker. Denna effekt pågår tills alkoholen förbränts, en process som kan vara under flera timmar beroende på hur mycket alkohol du har intagit. Därför är det viktigt att du äter samtidigt som du tar ett glas alkoholhaltig dryck vilket gör att du har möjlighet ta upp socker i blodet trots att leverns sockerflöde är blockerat. Ha gärna med druvsocker i reserv också. Om du inte äter ökar risken för hypoglykemi som kan leda till långvarig och djup medvetslöshet vilken i sin tur kan leda till hjärnskador. Därtill förändrar också alkoholen omdömet så att du kanske inte har samma uppfattning om insulinkänning som annars.
Alkoholen bidrar även till att koncentrationen av kortison och tillväxthormon minskar i blodet.
Vin, champagne eller sprit + lightläsk höjer inte blodsockret. Öl höjer blodsockret en del, men inte lika mycket som cider eller drinkar.
Innan du lägger dig för natten är det också bra om du äter något som innehåller långsamma kolhydrater för att hindra blodsockret från att fortsätta sjunka när du sover.
”Dead in bed” är ett begrepp som innefattar oförklarliga plötsliga dödsfall i sömnen hos unga människor med typ 1 diabetes på grund av allvarlig hypoglykemi. Alkohol är en bidragande orsak till detta då levern inte kan frisätta socker till blodet vid en insulinkänning. Bland ungdomar är alkohol en vanlig orsak till ketoacidos eftersom man inte förstår illamåendet, inte tar sitt insulin med mera.
Alkohol kan både sänka och höja blodsockret. Oftast höjs det i början vid alkoholintaget men eftersom sänks blodsockret.
Det finns reservsocker i levern, men om man druckit alkohol försämras leverns förmåga att skicka ut detta.
Stora mängder alkohol påverkar alltså insulinkänsligheten i levern vilket leder till högre blodsocker, förhöjda triglycerider samt förhöjt blodtryck.
Ett tips. Ha med dig blodsockermätaren och ta blodprov när du går bort på fest eller dricker alkohol. Det är inte alltid säkert att du hinner känna när blodsockret är på väg ner.


Alkohol och energimängd i några alkoholhaltiga drycker:

1 glas vin (15 cl) 20 g alkohol  

= 150-200 kcal (beroende på sötma)

1 flaska vin (75 cl) 100 g alkohol

= 750-1 000 kcal (beroende på sötma)

1 lättöl (0,5 l) 10 g alkohol + 15 g kolhydrat

= 130 kcal

1 folköl (0,5 l) 14 g alkohol + 15 g kolhydrat

= 190 kcal

1 starköl 4,5 % (0,5 l) 22 g alkohol + 15 g kolhydrat

= 230 kcal

6 cl whisky el brännvin 25 g alkohol  

= 180 kcal

45 cl Whisky eller brännvin 190 g alkohol

= 1350 kcal

 

Källa: Typ 1 diabetes – handbok för nybörjare; diabetes.se; diabeteshandboken.se
 

Dela med sig: