Äggätande minskar risk för diabetes | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Äggätande minskar risk för diabetes

Att äta ägg kan minska risken för att insjukna i diabetes av typ 2, visar en färsk undersökning som gjorts vid Östra Finlands universitet. Män som åt ungefär fyra ägg per vecka löpte 37 procent mindre risk att insjukna, än de som åt bara ett ägg per vecka.

Publicerat: 15 apr 2015
Dela:

Över 2 300 mäns kostvanor kartlades under åren 1984-1989. Av dem insjuknade 430 under de nästan 20 uppföljningsåren i diabetes typ 2.

Enligt undersökningar som tidigare gjorts på andra håll i världen, har äggätande sett ut att öka diabetesrisken eller varit betydelselöst för insjuknandet.

Enligt de finländska forskarna förklaras det här delvis av att de som äter ägg på andra håll också har dåliga levnadsvanor, det vill säga till exempel äter mycket processat kött, röker och fysisk passivitet.

I den finländska undersökningen beaktades också faktorer som hur mycket männen rörde på sig och hur mycket grönsaker de åt, men sambandet mellan äggätande och lägre risk för diabetes bestod.

Ägg innehåller nyttiga näringsämnen

Enligt forskarna innehåller ägg många nyttiga näringsämnen, som kan förbättra till exempel sockerämnesomsättningen eller sänka en låggradig inflammation och därmed minska risken att insjukna i diabetes typ 2.

Ägg har länge haft ett dåligt rykte på grund av det kolesterol den innehåller. Ett samband mellan hjärtsjukdomar och ägg har ändå inte hittats. De som redan har diabetes typ 2 bör ändå inte öka på intaget av ägg, eftersom äggätande bland dem ser ut att öka risken för hjärtsjukdomar.

Forskarna konstaterar också att det är svårt att förutspå vilken inverkan enskilda livsmedel har på hälsan. Kostundersökningar brukar nuförtiden fokusera mer på kosten i sin helhet.

Forskningen publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition.

Dela med sig:
×

Share this