Öcellstransplantationer allt vanligare

Resultaten av så kallade öcellstransplantationer har förbättrats avsevärt under det senaste decenniet och förhoppningen är att man ska kunna genomföra detta på alltfler diabetespatienter. En som gjorde sin operation för snart sju år sen är brittiskan Rae-Marie Lawson.

Vid diabetes typ 1 har kroppens egna insulinproducerande "öceller" i bukspottskörteln förstörts. Sedan tidigare har man kunnat ersätta den förlorade vävnaden med bukspottkörteltransplantation. Denna behandlingsmetod fungerar dock endast riktigt bra i kombination med njurtransplantation. Det är dessutom ett stort kirurgiskt ingrepp behäftat med vissa risker.

Man har, sedan lång tid tillbaka, haft förhoppningar om att kunna transplantera endast den del av bukspottkörteln som producerar insulin, de Langerhanska cellöarna. Dessa utgör endast cirka en procent av vävnaden i bukspottkörteln, men producerar allt insulin.

Resultaten vid öcellstransplantation har förbättrats de senaste fem åren och idag får nästan alla patienter ett förbättrat sockerläge och många kan också sluta med sitt insulin. Hur länge den positiva effekten av transplantationen kvarstår är dock idag svår att förutse och precis som vid andra transplantationer måste patienten resten av livet fortsätta att medicinera för att hindra att kroppens immunförsvar inte stöter bort de transplanterade cellerna.

En som har genomgått en ö-cellstransplantation är Rae-Marie Lawson, 64 år, medlem i Diabtets Research and Wellness Foundations (UK) styrelse och före detta psykoterapeut, som hade lidit av diabetes i drygt 30. För snart sju år sedan valde hon att genomföra två öcellstransplantationer vid Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology & Metabolism och sedan dess är hon insulinfri.

- Det har verkligen förändrat mitt liv totalt, förklarar hon. Förr kunde jag hamna i koma 3-4 gånger i veckan. Nu behöver jag inte ens ta det dagliga insulinet som jag gjorde i nästan 30 år dessförinnan och jag behöver inte oroa mig för mina blodsockernivåer längre, berättar Rae-Marie Lawson.