Junos resa - Käftsmällen | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Junos resa - Käftsmällen

Juno är 2 år och fick diabetes typ 1 när han var 10 månader. Ett år efter beskedet startade Junos mamma bloggen Junos resa. Detta inlägg publicerades i somras. Läs mer på Junos Resa.

junokollage

KÄFTSMÄLLEN
Juno, medtagen efter allt kaos, sover djupt i min famn. Jag försöker samla mig men tårarna fortsätter svämma över efter mitt känsloutbrott. Frustrerad och arg över den sjuka och oflexibla vården skällde jag på alla som fanns i min närhet. Att vi mitt i allt kaos inte kan få lite vila – tillsammans. 

Droppställningen med de långa slangarna bredvid oss. Jag byter ännu en gång position i den hårda fåtöljen. Längtar hem till vår mjuka och underbart sköna säng. Ryggen värker och rumpan har somnat för längesen. 

Hur har min bebis kunnat få diabetes typ 1 och vad ÄR det egentligen?

Symptom som törstig och kissnödig har jag googlat mig till de senaste dagarna. Och att pytsa lite insulin då och då, sen är allt lugnt. Eller?

Så jag googlar. Och läser. Men jag kan inte förstå.  
Håller min bebis allt hårdare medan tårarna rinner i en aldrig sinande ström. Pussar på de mjuka små händerna. Infarterna är tejpade och lindade, varv på varv, för att de inte ska kunna dras bort. 

På Barndiabetesfondens hemsida är detta vad som möter mig. Jag blir alldeles kall. Kan inte andas. Förstår inte. Vill inte förstå. 

"Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes hos barn
Varje dag insjuknar 2 barn i Sverige i typ 1 diabetes. Inget vet varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande betacellerna. 

Barn och ungdomar med diabetes måste ta flera dagliga insulininjektioner, äta regelbundet med reglering av mängd och innehåll, utföra fysisk aktivitet helst dagligen samt följa behandlingseffekten med hjälp av blod- och urinprov. Trots intensiv behandling drabbas barnen inte sällan av allvarliga akuta komplikationer – insulinchock respektive diabeteskoma – som kan vara livshotande. Trots alla dessa ansträngningar hotar allvarliga komplikationer på njurar, hjärta, nerver, blodkärl och ögon på sikt. Diabetes hos barn leder fortfarande till överdödlighet i unga år. Normala barn men ett onormalt liv."

Jag sjunker. 

×

Share this