Erik Renström | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Erik Renström

Erik Renström är professor i experimentell endokrinologi vid Lunds Universitet. Han är leg läkare och forskar sedan mer än 20 år om diabetes.Erik Renström arbetar gärna tvärvetenskapligt i gränslandet mellan medicinsk cellbiologi, fysik och medicinteknik. Ett känt exempel på detta är studier av hur fjärrsstyrda superparamagnetiska nanopartiklar kan styras till att tas upp i celler och utlösa specifika cellulära reaktioner. Gruppens arbete har prisats vid flera tillfällen.

erikramstrom

Renströms forskning är inriktad på de insulinproducerande betacellerna i pankreas, som är centrala i nästan alla fall av diabetes mellitus. Renström studerar särskilt olika jonkanaler och hormonreceptorer med en bred palett av metoder från singelcellstekniker till kliniska prövningar. Erik och hans medarbetare har genom åren gjort flera banbrytande upptäckter som väckt stor internationell uppmärksamhet om betacellens normala reaktioner och framför allt vad som felas den vid utveckling av typ 2-diabetes. Ett känt exempel är fyndet att ett överskott av adrenerga alfa-2A-receptorer är en vanligt förekommande orsak till typ 2-diabetes och att denna störning är åtkomlig för läkemedelsbehandling.

Forskningsartiklar

Finna ny behandling mot typ 2-diabetes genom att identifiera nya indikationer för läkemedel som motverkar aktivitetsberoende kalciumsignaler i pankreatiska betaceller.

The gamma subunit 4 of voltage-gated calcium ion channels (CaVγ4) plays a role in pancreatic beta-cell differentiation state and diabetes

×

Share this